ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN

HOBBIT, CZYLI TAM I Z POWROTEM – PLACEK Z KMINKIEM

„WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH

Fantastycznie - recenzje

HARRY POTTER. PODRÓŻ PRZEZ HISTORIĘ MAGII

 

Z okazji dwudziestych urodzin „Chłopca, Który Przeżył”, British Library zorganizowało wystawę poświęconą magicznej twórczości J. K. Rowling. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu nie możecie jej odwiedzić, to z ratunkiem nadciąga Wydawnictwo Media Rodzina! Aby zaprezentować niesamowity wernisaż szerokiej publice, na rynku pojawiła się książka „Harry Potter. Podróż przez historię Magii” i jest ona swoistym „koncentratem” londyńskiej wystawy.

Czytaj dalej

Inne

DZIKI GON W PODANIACH I LITERATURZE

 

W podaniach licznych kultur znaleźć można niesamowite wzmianki o przekraczających cienką, eteryczną barierę duchowego świata zjawach, które zwiastują liczne nieszczęścia, a ich ciągnąca po nieboskłonie kawalkada sieje śmierć i strach pośród żywych. Mowa, oczywiście, o Dzikim Gonie – straszliwym korowodzie widmowych łowców, których sens i cel, są dla śmiertelnych niemożliwe do pojęcia.

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

ONCE UPON A TIME – TARTA Z BORÓWKAMI

 

Wracamy do zaczarowanego świata baśni i legend, jaki przedstawia serial telewizyjny “Once Upon a Time”! Ten niesamowity zlepek klasycznych baśni ulokowanych w amerykańskiej popkulturze oferuje liczne kulinarne odkrycia. Tym razem klątwa Złej Królowej znów przeniosła nas do Zaczarowanego Lasu, dlatego postanowiliśmy odtworzyć dla Was apetyczny wypiek ofiarowany Złej Królowej z okazji jej urodzin. Nawet złowieszcza władczyni przyznała, że smakołyk jest faktycznie wyborny! Zachęceni pozytywną opinią Złej Królowej, postanowiliśmy zdradzić Wam recepturę na tę przepyszną tarte z borówkami. Możecie być spokojni – smakołyk jest już przetestowany przez naszą redakcję i nie jest toksyczny ani szkodliwy dla przeciętnego mieszkańca Zaczarowanego Lasu.

Czytaj dalej

Fantastycznie - recenzje

MITOLOGIA NORDYCKA – NEIL GAIMAN

 

Panteon nordyckich bogów od lat stanowił bogate źródło inspiracji dla pisarzy. Spisane dzieje przebiegłych, złośliwych i okrutnych bogów inspirowały J. R. R. Tolkiena – „ojca Śródziemia”, Alana Garnera, by aktualnie w popkulturze stać się jednym ze znaków rozpoznawczych dla Marvela. Teraz sam Neil Gaiman sięgnął w zamierzchłą przeszłość, by przybliżyć nam te niesamowite historie w nowej, odświeżonej odsłonie…

Czytaj dalej

Fantastycznie - recenzje

PODRĘCZNIKI Z HOGWARTU

 

Świat Harry’ego Pottera to niezwykłe uniwersum, które nie zamyka się jedynie na potężnych murach Hogwartu. Dzięki publikacjom J.K. Rowling, ten magiczny świat, pełen czarodziejów w szpiczastych tiarach, druzgotków, wilkołaków i latających kluczy, zmienił swoje dawne granice. Świat Harry’ego i jego przyjaciół rozrósł się. Istnieją bowiem trzy niepozorne książki, dzięki którym możemy spojrzeć o wiele szczerzej na to zaczarowane uniwersum…

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

WIEDŹMIN. SEZON BURZ – PIERSI KACZE Z PATELNI, PODANE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I ŻURAWINĄ

 

Portowe miasto Kerack oferuje liczne atrakcje, zarówno swoim mieszkańcom jak i gościom. Nie będziemy jednak opowiadać wam o słynnej dzielnicy rozrywek, zwanej Palmyrą, lecz oprowadzimy Was po kulinarnych atrakcjach, jakie oferuje to piękne miasto.

Wśród licznych przybytków w mieście wyróżniają się dwa lokale, a mianowicie – gospoda „Pod Krabem i Beloną” oraz austeria „Natura Rerum”, której właścicielem był Febus Ravenga. Oberża przepełniona zapachem wykwintnych dań i przypraw była przez nas wspominana już w przepisie na boczek wieprzowy w piwie, podany z glazurowanymi śliwkami. Tym razem z karty dań wybraliśmy dla Was i przyrządziliśmy piersi kacze z patelni, podane z czerwoną kapustą i żurawiną!

 

Czytaj dalej

Inne

SMOKI W POPKULTURZE

 

Mówi się, że przygoda warta jest zapamiętania dopiero wtedy, gdy znajdzie się w niej choć słowo o prastarej i łuskowatej bestii – smoku. Musi być w tym sporo prawdy, bo przez dekady ten monstrualny gad gościł regularnie na kartach książek, w filmach oraz grach. Jednak kiedy do akcji wkracza nieposkromiona i zuchwała w swych poczynaniach popkultura, wszystko zaczyna się przenikać, zmieniać barwy i zatracać pierwotny charakter. W mgnieniu oka, złotolubny i rubaszny stwór zamienia się w krwiożerczego potwora, by w kolejnej sekundzie objawić się jako „kotowaty” i całkiem przyjazny zwierzak o przyjacielskich zamiarach i zamiłowaniu do dań rybnych.

Czytaj dalej

Fantastycznie - recenzje

XIĘGI NEFASA. W ZAŚWIATACH – Małgorzata Saramonowicz

 

„Xięgi Nefasa. W zaświatach” to kontynuacja książki „Trygław. Władca losu, której bohaterem jest zaufany i tajemniczy sługa Bolesława Krzywoustego, będący postacią o bardzo bogatym wachlarzu zdolności. Mając na uwadze dobro swojego władcy i kraju, wbrew woli Bolesława postanowił on wtrącić się w bieg ścieżek przeznaczenia i odmienić je z pomocą pogańskiego boga Trygława. Swoim postępowaniem nie tylko odmienił los trojga dzieci splecionych ze sobą linią życia, ale także przeznaczenie swoje i bliskich mu osób. Bowiem zawarcie paktu z potężnym bogiem zawsze rodzi niepożądane skutki uboczne, które wpływają na wypełnienie się proroctwa…

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

FANTASTYCZNE ZWIERZĘTA I JAK JE ZNALEŹĆ – PĄCZKI JACOBA

 

Wypełniona po brzegi cukierniczymi smakowitościami walizka, należąca do jednego z głównych bohaterów filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć”, szczególnie nas zainspirowała, a naszą uwagę zwróciły pączki! Właśnie z racji na polskie korzenie bohatera, zdecydowaliśmy się odtworzyć te słodkie smakołyki z dwoma rodzajami nadzienia, czyli powidłami oraz konfiturą różaną. Lukrowane i obłożone kandyzowaną skórką pomarańczy lub posypywane cukrem pudrem, pulchne, słodkie i urzekające pączki. Nie bez powodu Jacob Kowalski zabrał je ze sobą na wizytę u kierownika banku, by z pomocą tajnej babcinej receptury, podbić bankierskie serce i otrzymać kredyt na wymarzoną cukiernię. Przygotujcie dla siebie i najbliższych te ponadczasowe cukiernicze arcydzieła o niezwykle smacznym i bogatym wnętrzu. Receptura prosto od samej Babci Kowalskiej! 🙂

Czytaj dalej