Geralt z Rivii, zwany też Rzeźnikiem z Blaviken, pomimo szorstkości w obejściu i niezbyt atrakcyjnej aparycji, zawsze otaczał się gronem wiernych i oddanych przyjaciół – postaci barwnych, interesujących, ale też niepozbawionych temperamentu. Kiedy podczas wydarzeń w grze zjawia się ponownie Zoltan Chivay, w jego prośbie od razu można zwęszyć przekręt i smak adrenaliny. Krasnolud żąda bowiem pomocy w przedsięwzięciu o mało legalnym charakterze. Chodzi wszak o kradzież cudzej własności. Podczas spotkania z nieszczęsnym właścicielem owego przedmiotu, Caesarem Bilzen, na stół zostaje podany sandacz z tymiankiem, główny bohater tego tekstu. Rybne danie nie przypadło do gustu Zoltanowi, jednak my wierzymy, że nasza wersja sandacza, podana z pieczonymi ziemniakami, a dla amatorów dużych ilości tymianku, także z dodatkiem sosu śmietanowego spełni wymagania waszego podniebienia.
Składniki:
-
2 filety z sandacza
-
5 średniej wielkości ziemniaków (najlepiej podłużnych)
-
2 średniej wielkości cebule
-
200 ml śmietany kremowej 30%
-
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
-
2 łyżki suszonego tymianku
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
Sok z połówki cytryny
-
Sól
-
Pieprz
Sposób przygotowania:
-
Nieobrane ziemniaki myjemy, starannie szorując skórkę. Przekrawamy na mniejsze części, obtaczamy w mieszance z oleju, czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 50 minut w 180 stopniach (czas pieczenia należy kontrolować jednak samodzielnie; ziemniaki powinny być miękkie i mieć zarumienioną skórkę).
-
Filet z sandacza płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze części, posypujemy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, smażymy do zarumienienia (smażenie należy rozpocząć od strony skóry).
-
Kroimy cebulę w talarki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie wlewamy śmietanę i redukujemy do powstania gęstego sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
-
Filety podajemy oblane sosem śmietanowym w towarzystwie pieczonych ziemniaków.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!