Oberża, do której dotarli pod koniec dnia, była, co obwieszczał barwny szyld, oberżą „Pod Dzikiem i Jeleniem”. Ale to była jedyna oferowana przez przybytek dziczyzna, w jadłospisie jej nie uświadczyłeś. Tutejszym daniem firmowym była kasza z kawałkami tłustej wieprzowiny i zawiesistym cebulowym sosem. Jaskier dla zasady chyba pokręcił trochę nosem na nadto plebejskie jego zdaniem jadło. Geralt nie narzekał. Wieprzowinie niewiele można było zarzucić, sos był znośny, a kasza dogotowana – zwłaszcza to ostatnie zaś udawało się kucharkom w dalece nie każdej przydrożnej karczmie. Mogli trafić gorzej, zwłaszcza że wybór był ograniczony. Geralt uparł się, by za dnia pokonać jak największy dystans, i we wcześniej mijanych zajazdach zatrzymywać się nie chciał.
Sezon Burz
Składniki:
-
2 polędwiczki wieprzowe
-
200g kaszy jaglanej
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
sok z połowy cytryny
-
½ łyżeczki brązowego cukru
-
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
50 ml jasnego piwa
-
sól
-
pieprz
Składniki potrzebne do przygotowania sosu cebulowego:
-
100ml śmietanki kremowej 30%
-
1 duża cebula
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
-
Polędwiczki wieprzowe zamarynować w mieszance z oleju, sosu sojowego, czosnku, czosnku niedźwiedziego, soku z cytryny, cukru brązowego, piwa, soli i pieprzu. Natrzeć nią mięso i przechowywać w lodówce przez godzinę.
-
Ugotować kaszę wedle instrukcji na opakowaniu, a następnie posiekać natkę pietruszki i wymieszać z kaszą.
-
Polędwiczki pokroić i usmażyć na patelni grillowej.
-
Podsmażyć cebulkę na oleju, dodać śmietankę i masło, następnie zredukować. Doprawić solą i pieprzem.
-
Polędwiczki polać sosem i podawać z kaszą jaglaną z natką pietruszki.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!