Czas płynie, a „Wiedźmin” nie przestaje nas inspirować. Tym razem zajrzeliśmy do „Domu ze szkła”. Wczytując się w opowieść myśliwego o jego żonie, Marcie, postanowiliśmy stworzyć przepis na wyśmienity bigos na śliwkach. Wszystkich zainteresowanych tym, ustrojonym w kwiaty, śliwkowo-grzybowym specjałem zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
Składniki:
-
150g suszonych śliwek
-
3 łyżki powideł śliwkowych
-
50 g suszonych grzybów (np.borowiki)
-
1 mała główka białej kapusty
-
500 g kiszonej kapusty
-
400 g mięsa gulaszowego
-
2 kiełbaski śląskie
-
2 duże cebule
-
2 łyżki masła
-
Puszka pomidorów
-
2 łyżki masła
-
6 listków laurowych
-
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
-
50 ml whiskey
-
200 ml wina (półsłodkie czerwone)
-
4 szklanki wody
-
Sól
-
Pieprz
Sposób przygotowania:
-
Grzyby namoczyć w wodzie, śliwki posiekać i zalać winem i whiskey.
-
Mięso obsmażyć na patelni na złoty kolor (uprzednio doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką słodką).
-
Do garnka z usmażonym mięsem dolać dwie szklanki wody wraz z sosem sojowym. Zagotować, a następnie dodać białą kapustę, gotować pod przykryciem przez kilka minut.
-
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulkę z oliwą i masłem, dodać pomidory, chwilę podsmażać. Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, obsmażać kilka minut i doprawić do smaku.
-
Zawartość patelni umieścić w garnku, dodać 3 łyżki powideł oraz suszone śliwki z alkoholem i grzyby, następnie gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Należy pamiętać o mieszaniu, gdyż bigos może się przypalać.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!