Najnowszy dodatek „Krew i Wino” to nie tylko piękne, prowansalsko-toskańskie plenery i nowy krwiolubny antagonista – to także nowa i ciekawa przygoda kulinarna! Dla tych, których brzuchy mają dość veleńskiej czy novigradzkiej kuchni mamy przepyszną propozycję. Dwa szybkie przepisy: bagietka z pastą rybną i tosty ziołowe – w sam raz, by schować je do swoich juków i wyruszyć na szlak!
Przepis na tosty ziołowe
Potrzebne składniki:
-
10 kromek chleba tostowego (można również użyć innego pieczywa, np. chleba żytniego na zakwasie)
-
Pół szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
-
4 garście świeżego oregano*
-
3 garście świeżej bazylii*
-
3 garście natki pietruszki*
-
5 ząbków czosnku
-
Sól, pieprz
*świeże zioła z powodzeniem zastąpić można ich suszoną wersją
Wykonanie:
-
W moździerzu ucieramy zioła z czosnkiem, następnie zalewamy olejem i mieszamy (zioła można również posiekać nożem). Odstawiamy mieszankę na kilka minut.
-
Tosty kroimy na pół (aby powstały trójkąty), obtaczamy w mieszance i smażymy na złoty kolor na patelni grillowej, bądź też pieczemy przez 8 minut w 130 stopniach w piekarniku. W przypadku wyboru drugiej opcji należy stale kontrolować stopień zarumienienia chleba.
-
Gotowe tosty podajemy z tartym parmezanem, obsypane świeżymi ziołami.
Przepis na pastę z tuńczyka
Potrzebne składniki:
-
1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym / wodzie / sosie własnym
-
2 jajka kurze
-
½ cebuli
-
2 łyżki majonezu
-
Pół pęczka drobnego szczypiorku
-
Sól, pieprz
Wykonanie:
-
Jajka gotujemy na twardo.
-
Tuńczyka odsączamy, wykładamy z puszki do miski, następnie rozgniatamy widelcem.
-
Dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, majonez, następnie mieszamy.
-
Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pasty. Całość mieszamy i posypujemy obficie szczypiorkiem. Podajemy z gorącą bagietką.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!