Trylogia husycka to niesamowita historia, mająca miejsce m.in. na malowniczym Dolnym Śląsku, a która przytrafiła się niejakiemu Reinmarowi von Bielau, zwanego Reynevanem. Brzemienny w skutkach romans z pewną, piękną „słomianą wdową”, kieruje młodego bohatera w wir potężnej, politycznej intrygi. Reynevan zawsze ma jednak przy sobie przyjaciela. Kogoś, kto wyciągnie rękę wtedy, gdy zbliża się najgorsze. I tak, w pierwszych rozdziałach droga młodego panicza Von Bielau krzyżuje się z orszakiem księcia i jego niezwykłego gościa – Zawiszy Czarnego z Garbowa. Tu, w przydrożnej gospodzie, bohaterowie zajadają się różnymi smakołykami, jednak tym co najbardziej przypadło do gustu legendarnemu rycerzowi, to prosta potrawa, jaką jest bez wątpienia kapusta z grochem. I to właśnie ten rarytas chcielibyśmy wam dziś zaprezentować. Nie dajcie się zwieść składnikom. To prawdziwie rycerska strawa!
Potrzebne składniki:
-
1 kg kapusty kiszonej
-
300 g grochu (połówki)
-
2 duże cebule
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
Sól, pieprz
-
Cząber (suszony)
Wykonanie:
-
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie odsączamy na sicie i kroimy.
-
Groch dwukrotnie przepłukujemy, gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli).
-
Rozgrzewamy olej w dużej patelni bądź garnku z grubym dnem i podsmażamy pokrojoną uprzednio w kostkę cebulę.
-
Do usmażonej cebuli dodajemy kapustę i 5 minut podsmażamy nieustannie mieszając.
-
Do całości dodajemy groch, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym cząbrem.