Wiedźmin jest bezdyskusyjnie tematem bardzo inspirującym. Bezustannie pojawiające się fan-fiction osadzone w uniwersum, ogromna liczba fan artów, rewelacyjna scena cosplay’owa… nas ten wiedźmiński świat zainspirował kulinarnie. Dziś nasz wybór padł na czarodziejkę Yennefer, nasza propozycja to czarno-białe ciasto przekładane agrestem. Smacznego!
Składniki:
Ciasto
-
3 jajka
-
150 ml mleka
-
130 ml oleju
-
1 i ¼ szklanki cukru (brązowego)
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
150 gramów mąki pszennej
-
60 g kakao
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
-
dwie kostki masła (temp. pokojowa)
-
5 białek
-
1 i ¼ szklanki cukru (białego; może być cukier drobny do wypieków lub zwykły)
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
2-4 łyżek ginu lub innego alkoholu wysokoprocentowego (byle nie nalewki)
Dekoracja
-
2 słoiki dżemu agrestowego
-
5-9 ciasteczka Oreo
Sposób przygotowania:
-
Przygotowujemy formę na ciasto. Potrzebujemy albo jednej formy o średnicy 18cm lub trzech o średnicy 15 cm. Piekarnik nastawiamy na 170C. Dno formy smarujemy masłem, dno i ścianki wykładamy papierem, a na końcu sypiemy odrobinę kakao na dno i obtaczamy w ten sposób, aby ścianki i dno były pokryte kakao.
-
W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. W drugiej wszystkie suche. Następnie mieszamy zawartości obu misek do połączenia składników. Zależnie od tego jaką wielkość formy wybraliśmy, pieczemy od 45 – 70 minut albo do tzw. „suchego patyczka”.
-
Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu wystygnąć na kratce. Wyjmujemy je z formy i ścinamy „górkę”, która wyrosła. Dzielimy ciasto na warstwy – 4 lub 6 (ponownie, ich ilość zależy od wybranej przez nas formy, można do tego podejść elastycznie).
Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy krem.
-
W garnuszku zagotowujemy wodę. Przekładamy białka i cukier do metalowej miski lub garnuszka, trzepiemy je widelcem aż do połączenia i pojawienia się lekkiej piany na powierzchni. Następnie kładziemy miskę na garnuszku z gotującą się wodą, tak aby para podgrzewała białka z cukrem. Cały czas ubijamy widelcem białka i cukier aż do jego rozpuszczenia (ok. 3 min.). Następnie zdejmujemy miskę z garnuszka i ubijamy bezę. Rozpoczynamy na niskich obrotach miksera i po kilku minutach (2-4) zwiększamy obroty. Należy uważać, aby nie przebić bezy. Ubijamy tak długo, aż miska przestanie być ciepła w dotyku. Dodajemy powoli masło i ubijamy dalej. Uwaga! Może wydawać się, że krem się zważył – należy ubijać dalej, aż nie stanie się gładki.
-
Przygotowujemy pierwszy blat na paterze lub talerzu. Nakładamy warstwę dżemu agrestowego oraz warstwę kremu. Powtarzamy tak ze wszystkimi warstwami, prócz ostatniej, gdzie nakładamy tylko krem. Następnie nakładamy krem na boki i wygładzamy. Należy mieć do tego specjalne szpachelki lub cienki nóż z szeroką powierzchnią.
-
Dekorujemy ciastkami Oreo