22 września swoje urodziny obchodzą bardzo zacni mieszkańcy Hobbitonu, Pan Bilbo Baggins i Frodo Baggins. Dzień ten znany jest wśród fanów twórczości Tolkiena, jako Hobbit Day. My również chcieliśmy uczcić tę wyjątkową okoliczność, a nie ma lepszego prezentu dla hobbita niż smaczne jedzenie, bowiem znani są oni z ogromnego apetytu. Wybór padł na słynny placek z kminkiem, który pojawił się w książce „Hobbit, czyli tam i z powrotem”.
– Wolałbym małe piwo, jeśli ci to nie zrobi różnicy, zacny panie – rzekł siwobrody Balin. – Nie mam wszakże nic przeciw ciastu, zwłaszcza gdyby się znalazł kawałek placka z kminkiem.
-Znajdzie się niejeden! – Bilbo sam się zdziwił, słysząc swoją szybką odpowiedź, po czym, nie wiedząc kiedy i jak, skoczył do spiżarni po dwa piękne, krągłe placki, które upiekł wczesnym popołudniem, żeby mieć co przekąsić do poduszki.
Jak z pewnością wiecie, temat jedzenia i gościnności jest u hobbitów bardzo ważny. Sam J.R.R. Tolkien przy tworzeniu wielu elementów, które możemy znaleźć w jego utworach, inspirował się obyczajami m.in. brytyjskiej wsi. Przykładem może być tu domostwo noszące wdzięczną nazwę „Bag End”. W rzeczywistości taką nazwę nosiło gospodarstwo w Worcestershire, którego właścicielką była ciotka Jane. Jak możemy się domyślać, placek z kminkiem pojawił się w książce nie bez powodu. Zapewne Tolkien skosztował kiedyś tego smakołyku, a ponieważ przypadł mu do gustu umieścił go w swoim tekście. Odtwarzając przepis na placek z kminkiem również chcieliśmy dorzucić do listy składników odrobinę angielskiej prowincji. Dlatego zapoznałyśmy się z książką „The Art of Cookery made Plain and Easy”, autorstwa Hannah Glasse.
Teraz kiedy Hobbit Day chyli się powoli ku końcowi, nadeszła pora, by rozsiąść się w ulubionym fotelu z książką mistrza Tolkiena w jednej ręce i kawałkiem pysznego placka z kminkiem w drugiej. Smacznego!
Składniki:
-
200 g mąki
-
1 łyżeczka cynamonu
-
200 g masła
-
150 g drobnego cukru
-
3 jajka
-
2 łyżeczki wody różanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki ziaren kminku
Sposób przygotowania:
-
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
-
W misce wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
-
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka, a potem dosypywać po łyżce suche składniki.
-
Dodać kminek, wymieszać całość drewnianą kopyścią, przelać do okrągłego naczynia o średnicy 20 cm.
-
Piec około 35-40 min.