Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli zdrady i podstępu, jest z pewnością zatrute jabłko. Smakołyk wielu nie kojarzy się najlepiej, a na czele tej grupy znajduje się bez wątpienia Królewna Śnieżka. I choć zdaje się, że intrygi z zatrutymi owocami w roli głównej są wizytówką bajek Walt’a Disney’a, to w rzeczywistości możemy się z nimi spotkać w jeszcze kilku miejscach…
Jednym z takich miejsc jest świat Wiedźmina, a konkretnie Kraina Tysiąca Baśni – to strefa magiczna, stworzona przez zdolnego czarownika dla dwóch sióstr, Anny Henrietty i Syanny. W tym niesamowitym miejscu, które miało służyć dziewczynkom do zabawy, roiło się od nawiązań do znanych nam baśni i legend. W grze Wiedźmin 3: Krew i Wino przechadzając się po Baśniowej Krainie można natrafić m.in. na Dziewczynkę z Krzesiwami, a właściwie z Prochami, albowiem jej głównym zajęciem był handel Fisstechem. Poza tym w jej asortymencie można było też znaleźć ciasteczka, pierniki i oczywiście zatrute jabłko.
Dziś zaprezentujemy wam bardzo ciekawy przepis, a mianowicie jabłka w polewie z nutą piernikową. Za zapadnięcie w głęboki sen po objedzeniu się tym przysmakiem redakcja nie odpowiada. Smacznego!
Składniki:
-
4 jabłka
-
przyprawy: imbir, goździki, cynamon, przyprawa piernikowa – bez mąki w składzie
-
barwnik spożywczy, najlepiej w żelu lub paście, np. Dr. Oetker
-
1/6 szklanki miodu (ok. łyżki, dwóch)
-
250g cukru
-
50g wody
-
drobina oleju
-
4 patyczki/gałązki
Sposób przygotowania:
-
W metalowym garnku (możliwie wąskim) mieszamy cukier, wodę, miód, przyprawy oraz odrobinę barwnika (dosłownie 1/3 łyżeczki lub do uzyskania koloru czerwonego).
-
Gotujemy na średnim palniku przez ok. 15 minut – bez mieszania.
-
Przygotowujemy szklankę z zimną wodą, papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju oraz jabłka z patyczkami.
-
Po ok. 15 minutach małą łyżeczką nabieramy odrobinę masy z garnka i pozwalamy jej spłynąć do szklanki – jeśli stwardnieje od razu, oznacza to, że masa jest gotowa.
-
Wyłączamy palnik i czekamy aż nieco znikną bąbelki z powierzchni masy, następnie obtaczamy dokładnie jabłka w masie. Należy to robić szybko, a następnie odłożyć jabłka na natłuszczony pergamin. Po stwardnieniu masy jabłka są gotowe!
Spróbuj także przepisu na
Pieczone Jabłko z gry Wiedźmin 3: Dziki Gon
autorstwa nerdskitchen.pl