Hobbici znani są ze swej niezwykłej gościnności i ogromnego zamiłowania do wszelkiej maści smakołyków. Kiedy nieznajomy staje w ich drzwiach, hobbici zawsze starają się ich należycie przyjąć. Niezależnie od tego, czy gościem jest wysoki czarodziej o imieniu Gandalf, czy może drużyna hałaśliwych i żarłocznych krasnoludów. Dziś chcielibyśmy zabrać was właśnie do ojczyzny tych niewielkich ciałem lecz silnych duchem mieszkańców Śródziemia. A konkretniej, zabrać was do ich pękających w szwach spiżarni. Znaleźć tam można różne przysmaki, którymi raczyli się znani i lubiani przez nas bohaterowie. Niedawno prezentowaliśmy przepis na pyszny placek z kminkiem. Dziś zapraszamy was do skosztowania maślanych bułeczek podanych razem z konfiturą malinową. Smacznego!
Bułeczki maślane
Potrzebne składniki:
-
40 g świeżych drożdży
-
100 g cukru
-
20 g cukru wanilinowego
-
200 ml mleka krowiego + odrobina do posmarowania bułeczek z wierzchu
-
3 małe żółtka
-
80 g masła
-
600 g mąki
-
1/4 łyżeczka soli
-
Mak niebieski (do posypania bułeczek)
Sposób wykonania:
-
W misce kruszymy drożdże, następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, dodajemy żółtka oraz wlewamy ½ przygotowanej porcji mleka.
-
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
-
W rondelku topimy masło, następnie studzimy i dolewamy do wyrośniętego ciasta. Wsypujemy mąkę, sól i wlewamy pozostałą część mleka.
-
Ciasto wyrabiamy ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na 20 minut.
-
Z otrzymanego ciasta formujemy 12-14 małych bułeczek, staramy się je odrobinę rozpłaszczyć.
-
Układamy na blaszce – papierze do pieczenia. Smarujemy delikatnie mlekiem i obsypujemy z wierzchu makiem.
-
Wstawiamy do uprzednio nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (stopień wypieczenia bułeczek należy jednak kontrolować i w razie potrzeby wydłużyć go, bądź też skrócić o kilka minut. Czas pieczenia zależy między innymi od wielkości wyrobionych bułeczek).
Konfitura z malin
Potrzebne składniki:
-
1 kg malin
-
100 ml wody
-
300 g cukru (ilość można zmieniać według uznania)
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy maliny, delikatnie mieszamy drewnianą kopyścią.
-
Porcjami dodajemy cukier, nieustannie mieszając do momentu uzyskania pożądanej gęstości konfitury.
-
Studzimy. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.