Wielkimi krokami zbliża się do nas Halloween. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalny przepis. Tym razem z inspiracją przybyła nam Sabrina, bohaterka kultowego serialu stacji ABC – „Sabrina, nastoletnia czarownica”. Panna Spellman dowiaduje się pewnego dnia, że nie jest przeciętną nastolatką, a półczarownicą z całkiem okazałym rodowodem. Od tej pory codzienność Sabriny zmienia się nie do poznania. Przez rodzinną rezydencje Spellman’ów przewijają się hordy podejrzanych osobników, w szafie czają się ghule i mumie, a po korytarzach śmigają świetliki zaklęć i klątw. W tej szalonej podróży przez nastoletnie życie towarzyszą jej dwie ciotki oraz czarny mówiący kot, o imieniu Salem, który większość dnia spędza na pielęgnowaniu swoich dwóch największych pasji – jedzenia i chęci zapanowania nad światem.
Przepis, który dla Was przygotowaliśmy to niezwykłe i doskonale pasujące do klimatu Halloween ciasto dyniowe z bitą śmietaną. Nie musicie znać do tego arkan wysokiej magii, wystarczy nasza receptura. Wyczarujcie razem z nami przepyszne Halloween’owe ciasto dyniowe!
Składniki
Ciasto:
-
400 g mąki pszennej
-
250 g schłodzonego masła
-
5 łyżek cukru
-
¼ łyżeczki soli
-
2 jajka
Nadzienie:
-
600 g wydrążonej dyni
-
150g cukru (1 szklanka)
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki gałki
-
1 łyżeczka cynamonu
-
½ łyżeczki kardamonu
-
2 duże jajka
-
2 goździki
-
1 łyżka stopionego masła
-
1 szklanka mleka
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mikserem do momentu powstania drobnych okruchów ciasta, dodać jajka i ponownie zmiksować. Po chwili zaprzestać miksowania, ręcznie wyrobić ciasto, następnie uformować z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
-
Ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż wysmarowana uprzednio masłem forma. Rozwałkowanym placek ułożyć w formie i podziurkować widelcem. Można również kawałkami odrywać ciasto i wylepiać nim formę, pamiętając, aby wyjść poza brzeg.
-
Spód podpiec w 200ºC przez 15 do 20 minut lub aż się zezłoci.
-
Dynię obrać ze skórki, wyrzucić pestki, pokroić w dużą kostkę i ugotować pod przykryciem w garnku, w mleku z goździkami do miękkości. Ostudzić – mleka nie wylewać tylko przecedzić i wykorzystać w dalszej części przepisu. Dynię zblendować na gładką masę.
-
Do miski wsypać cukier, dodać jajka i utrzeć na puszystą masę. Dodać roztopione masło, puree z dyni, przyprawy, sól i mleko. Dobrze wymieszaj – masa będzie rzadka.
-
Wylać na podpieczony spód nadzienie i włożyć ponownie do piekarnika. Najpierw piec w 200ºC przez ok. 15 min., następne należy obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 50 min lub do momentu aż patyczek włożony w nadzienie będzie suchy, a masa stężeje.
-
Ciasto pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku aż przestanie być gorące, a następnie pozostawić w kuchni aż do ostygnięcia. Ostatecznie schłodzić 3 godziny w lodówce.
*ciasto podawać schłodzone z kleksem bitej śmietany
*Podpieczone wcześniej ciasto może się łatwo przypalić, dlatego można przykryć rant paskami folii aluminiowej.