Mamy dziś dla was przepis inspirowany książką oraz filmem, który nie tak dawno temu miał swoją premierę. Mowa oczywiście o ekranizacji książki Ransoma Riggsa, w reżyserii Tima Burtona, czyli „Osobliwy dom Pani Peregrine”. Cudowny i fantastyczny świat niesie ze sobą również kulinarne inspiracje. W książce możemy znaleźć choćby wzmiankę o czekoladowym puddingu. My chcieliśmy odrobinę przełamać tę klasyczną recepturę czekoladowej słodkości i dodaliśmy do listy składników marchew!
Nie chcąc zdradzać fabuły filmu tym z was, którzy jeszcze nie zetknęli się z tą opowieścią powiemy tylko tyle, że część tego niezwykłego świata rozgrywa się w czasach drugiej wojny światowej. Miejscem centralnym dla tej historii jest Walia, która stanowi główną scenerię fabuły. Podczas trwania wojny, cała Wielka Brytania była dotknięta ograniczeniami ekonomicznymi – wzmożone działania wojenne powodowały deficyty pewnych produktów codziennego użytku, takich jak choćby masło. Bardzo popularne w tamtych czasie stały się na powrót warzywa, a między nimi znajdowała się właśnie marchewka! Przyczyniło się do tego, także Ministerstwo Żywności, które silnie propagowało marchew, jako nowe źródło codziennego pożywienia. Dodatkowo, co możecie zobaczyć w filmie, marchew hodowana jest w warzywniaku, który znajduje się w otoczeniu tego niezwykłego domu. Mamy nadzieję, że nasz czekoladowy pudding przypadnie wam do gustu!
Składniki*
-
pół szklanki mleka
-
100 g czekolady (gorzka)
-
1 łyżeczka kakao
-
¾ szklanki cukru
-
50 g masła
-
1 marchew
-
2 jajka
-
sól
-
2-3 łyżki mąki pszennej
-
cukier puder – do posypania
*na 2-3 porcje
Sposób wykonania:
-
Utrzeć i zblendować marchew. Do garnka wlać mleko i podgrzać, a następnie dodać gorzką czekoladę. Należy zdjąć garnek z palnika, odczekać kilka minut, a następnie mieszając widelcem lub trzepaczką połączyć czekoladę z mlekiem. Do masy dodajemy mało i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
-
Białka z odrobiną soli należy ubić w suchej metalowej misce/garnku.
-
Gdy czekoladowa masa trochę przestygnie przelać ją do miski i mieszając należy stopniowo dodać pozostałe składniki: żółtka, cukier, kakao, mąkę i marchew – dwie łyżki.
-
Partiami, delikatnie mieszając dodawać do czekoladowej masy ubite białka.
-
Masę wlać do naczynia (np. ramekinów) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 20-25 min. Serwować od razu po wyjęciu z piekarnika po uprzednim posypaniu cukrem pudrem.