Seans filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” był dla nas sporym przeżyciem, zwłaszcza pościg po Nowym Jorku za zagubionymi stworzeniami, z uroczym i złotolubnym Niuchaczem na czele! 🙂 Jednakże, w pewnym momencie naszą uwagę przykuł wspaniale wyglądający strudel, który Queenie przygotowała dla swoich gości…
Choć w świecie magii strudel przygotowuje się jednym ruchem magicznej różdżki, w rzeczywistości przygotowanie tego ciasta wymaga odrobiny wprawy. Dlatego staraliśmy się opisać wszystko dokładnie i przejrzyście, tak by ułatwić Wam to zadanie! Jeżeli tęsknicie za magicznym światem czarodziejów i książkami J. K. Rowling, to strudel Queenie na pewno osłodzi Wam czas oczekiwania na choćby kolejne filmy o przygodach Newta Scamandera. 🙂
Składniki:
Ciasto Filo – przepis kucharza i restauratora Michela Roux*
-
400 g mąki pszennej
-
6 g soli
-
330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
-
30 ml oliwy z oliwek
-
skrobia ziemniaczana do podsypywania
Nadzienie
-
0,4-0,5 kg jabłek
-
½ paczki rodzynek
-
Cukier waniliowy
-
Łyżeczka cynamonu
*Jeżeli nie chcecie sami przygotowywać ciasta, to możecie zakupić gotowe arkusze ciasta w sklepie. Efekt będzie taki sam. 😉
Sposób wykonania:
-
Wymieszać na jednolitą masę mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, dolać oliwę, ciągle miksując.
(Miksować około 3-4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące) -
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na 3 większe kawałki i 1 mniejszy, następnie uformować w kulki. Należy ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie i przykryć folią lub ręczniczkiem – pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14-16ºC) na 2 godziny.
-
Oprószyć mąką ziemniaczaną stolnicę. Na papierze do pieczenia położyć na środku jeden większy kawałek ciasta filo, rozwałkować bardzo cienko w kształt kwadratu lub prostokąta. Pod koniec kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając, aby nie popękało. Podłożyć pod kawałeczek rozwałkowanego ciasta gazetę – jeśli można ją przeczytać, to jest wystarczająco rozwałkowane.
-
Następnie tym samym sposobem przygotować kolejne 2 większe płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią.
-
Rozwałkować ostatni mniejszy kawałek ciasta, który pozostał na nieco grubszą warstwę, z której będziemy potem wyciąć paski, które posłużą do wyrobienia elementów ozdobnych ciasta takich jak warkocze i kwiaty.
-
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
-
W międzyczasie lub wcześniej można przygotować nadzienie – do miski wrzucamy pokrojone kawałki jabłka, rodzynki, cukier waniliowy i mieszamy.
-
Układamy na sobie trzy warstwy gotowego ciasta, następnie układamy nadzienie – ok. 2-3 cm od jednej dłuższej krawędzi ciasta i zwijamy ostrożnie w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Na koniec ozdabiamy strudel trzema warkoczami i kwiatami z ciasta. Następnie należy ostrożnie przełożyć strudel na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30-40 minut lub aż strudel będzie złotego koloru.