Każdy, kto zawędruje do portowego miasta Kerack, wiedziony ciekawością i chęcią zażycia odrobiny przyjemności odnajdzie tam m.in. kupieckie i bankierskie wille, przy narożnikach tłocznych uliczek lśnią dumnie szewskie i krawieckie witryny, a na nadbrzeżnych tarasach, swymi rajskimi aromatami kuszą gustowne karczmy i oberże. Jedna z nich cieszy się bardzo dobrą sławą! Austeria, zwana „Natura Rerum”, słynie ze swego gustownego wystroju, wykwintnego menu i zawartych w nim bajecznych cen. Opiekun i właściciel przybytku, Febus Ravenga, potrafi zadbać o najwybredniejsze podniebienia i najpełniejsze sakiewki…
Dziś zawędrujemy do tego niezwykłego miejsca, pachnącego pieczonym mięsem, czosnkiem i świeżymi przyprawami. Zaprezentujemy wam pierwszy przepis, z cyklu receptur stosowanych w „Natura Rerum” – boczek wieprzowy w piwie, podany z glazurowanymi śliwkami. Zasmakujcie w naszym piwno-śliwkowym delikatesie i poczujcie się, jak prawdziwy wiedźmin, który świętuje udane łowy. I koniecznie, wyczekujcie na kolejne przepisy z cyklu! 🙂
Składniki:
Glazurowane śliwki z sosem
-
300 g świeżych, dojrzałych śliwek
-
Gałązki świeżego rozmarynu
-
Sok z ½ limonki
-
1 i ½ łyżki miodu
-
3 łyżki masła
Mięso
-
500 g surowego, wędzonego boczku wieprzowego
(boczek możecie kupić w całości lub pokrojony w plastry)
Marynata do mięsa
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
3 ząbki czosnku
-
½ łyżki miodu lipowego
-
50 ml piwa – brown porter o orzechowym posmaku
-
Sól
-
Pieprz
-
Kilka listków laurowych
Sposób przygotowania:
-
Mięso natrzeć solą, pieprzem i obłożyć listkami laurowymi.
-
Sporządzić marynatę, a następnie polać nią mięso – przechowywać w lodówce ok 1 godziny.
-
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec mięso w brytfannie z pokrywką przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 30 minut.
-
W międzyczasie, na suchą patelnię włożyć miód, poczekać, aż się skarmelizuje. Dołożyć masło i ułożyć na patelni połówki śliwek środkiem do dna patelni. Dodać gałązki rozmarynu i sok z limonki. Zwiększyć ogień i podsmażać śliwki mieszając do momentu powstania gęstego sosu.
-
Boczek pokroić w cienkie plastry, polać sosem śliwkowym.