Czy jesteście już przygotowani na film „Łotr 1. Gwiezdne wojny – historie”? Czy wasze blastery i miecze świetlne są załadowane? Czy wasze plastoidowe pancerze są w pełni sprawne? Skoro tak, to czy pomyśleliście o tym, by odpowiednio zjeść przed tą nową i nieznaną przygodą?
Postanowiliśmy przygotować dla was Tiingilar, czyli ostrą mandaloriańską zapiekankę. Aby nieco przybliżyć wam jej wygląd i charakter, przyrównamy ją do casserole – rodzaju gulaszu, zapiekanego w głębokim naczyniu. Bazę potrawy stanowi mięso, warzywa i zioła oraz ostre przyprawy, stanowiące o jej charakterystycznym, ostrym zapachu. Wszystko po to, by Tiingilar spełniało warunki mandaloriańskiej kuchni i było „hetikles”, czyli, żeby „wyciskało łzy z oczu”. Siłę charakteru tworzy sprytna kombinacja kilku rodzajów papryk. Jednak, aby sprostać różnym oczekiwaniom, przygotowaliśmy dwie wersje tego ciekawego przepisu – z papryką chili i pieprzem cayenne.
Tiingilar kilkakrotnie przewijało się przez świat Gwiezdnych Wojen i było przysmakiem, choćby, członków Klanu Skiraty. Dlatego, jeżeli jesteście fanami gier, książek i całego kinowego uniwersum Gwiezdnych Wojen, koniecznie sprawdźcie sami nasz przepis. Poczujcie siłę mandaloriańskiej kuchni, obudźcie w sobie ducha wojownika i zmierzcie się z pikantnym Tiingilar! Niech moc będzie z Wami!
Składniki:
-
1 pierś z kurczaka
-
2-3 ziemniaki
-
½ szklanki czerwonej fasoli
-
1 mała cebula
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
2 łyżki śmietany 30%
-
Kilka ząbków czosnku
-
Słodka i ostra papryka
-
Sól
-
Pieprz
-
Pieprz cayenne*
-
Papryka chili*
-
Świeże zioła (np. tymianek)
*opcjonalnie – jeżeli lubicie naprawdę ostre potrawy 🙂
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, papryką słodką i ostrą. Podsmażamy na złoty kolor na patelni, na łyżce oleju.
(Danie należy przyprawić wg. własnego uznania, w zależności od preferowanego poziomu ostrości. Minimum to ½ łyżeczki każdej przyprawy).
2. Ziemniaki gotujemy 10-15 min, a po wystudzeniu kroimy w grube plastry.
3. Podsmażamy na maśle cebulę.
4. W naczyniu żaroodpornym kolejno układamy: pierś z kurczaka, cebulę, ziemniaki, czerwoną fasolę, ząbki czosnku i pokrojoną w cienkie paski paprykę chili. Polewamy śmietanką, którą wcześniej doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne / papryki. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach. Posypujemy świeżymi ziołami, podajemy.