Wypełniona po brzegi cukierniczymi smakowitościami walizka, należąca do jednego z głównych bohaterów filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć”, szczególnie nas zainspirowała, a naszą uwagę zwróciły pączki! Właśnie z racji na polskie korzenie bohatera, zdecydowaliśmy się odtworzyć te słodkie smakołyki z dwoma rodzajami nadzienia, czyli powidłami oraz konfiturą różaną. Lukrowane i obłożone kandyzowaną skórką pomarańczy lub posypywane cukrem pudrem, pulchne, słodkie i urzekające pączki. Nie bez powodu Jacob Kowalski zabrał je ze sobą na wizytę u kierownika banku, by z pomocą tajnej babcinej receptury, podbić bankierskie serce i otrzymać kredyt na wymarzoną cukiernię. Przygotujcie dla siebie i najbliższych te ponadczasowe cukiernicze arcydzieła o niezwykle smacznym i bogatym wnętrzu. Receptura prosto od samej Babci Kowalskiej! 🙂
Składniki:
- mąka pszenna – 400g
- świeże drożdże – 20 g
- cukier – 3 czubate łyżki
- mleko 3,2% – ½ szkl.
- jajko – 3 szt.
- masło – 50g
- 2 łyżki rumu lub wódki
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny – 1 łyżka
Nadzienie:
- powidła lub konfitura różana – ½ słoika
- skórka pomarańczowa, kandyzowana – garść
- cukier puder do posypania lub lukier (sok z cytryny zmieszany z cukrem pudrem)
- olej roślinny lub smalec do smażenia
Dodatkowo:
- szpryca lub duża strzykawka
- płaski, szeroki garnek
- Do miseczki rozkrusz drożdże, następnie dodaj 1/4 szkl. letniego mleka oraz łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce na 15 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj rozczyn ze świeżych drożdży. Następnie dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 5 minut, będzie ono bardzo klejące, więc lekko podsypuj je mąką. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i wyrób ciasto na elastyczną, jednolitą masę. Oprósz mąką dużą miskę, włóż do środka kulę wyrobionego ciasta, z wierzchu też delikatnie oprósz je mąką. Przykryj kulę czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 1,5h lub do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ugnieć ciasto kilka razy. Następnie odrywaj małe kawałki i formuj kulki. Odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, do ponownego wyrośnięcia.
- Podgrzej tłuszcz. Musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać na powierzchni bez dotykania dna. Temperaturę tłuszczu sprawdź, wrzucając mały kawałek ciasta, jeśli zarumieni się w ciągu 1 min, to temperatura jest odpowiednia. Nie smaż zbyt wielu pączków na raz, gdyż obniży to temperaturę tłuszczu. Pączki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
- Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe pączki nadziewaj porcją powideł lub konfitury za pomocą szprycy lub strzykawki. Posyp je cukrem pudrem lub polukruj i posyp skórką pomarańczową.