Portowe miasto Kerack oferuje liczne atrakcje, zarówno swoim mieszkańcom jak i gościom. Nie będziemy jednak opowiadać wam o słynnej dzielnicy rozrywek, zwanej Palmyrą, lecz oprowadzimy Was po kulinarnych atrakcjach, jakie oferuje to piękne miasto.
Wśród licznych przybytków w mieście wyróżniają się dwa lokale, a mianowicie – gospoda „Pod Krabem i Beloną” oraz austeria „Natura Rerum”, której właścicielem był Febus Ravenga. Oberża przepełniona zapachem wykwintnych dań i przypraw była przez nas wspominana już w przepisie na boczek wieprzowy w piwie, podany z glazurowanymi śliwkami. Tym razem z karty dań wybraliśmy dla Was i przyrządziliśmy piersi kacze z patelni, podane z czerwoną kapustą i żurawiną!
Składniki:
- pierś z kaczki – 200 g
- pieprz kolorowy, cały w młynku
- sól
- czerwona kapusta – ¼ główki
- cebula – ½
- ocet winny – 1 łyżka
- olej rzepakowy
Sos żurawinowy
- garść suszonej żurawiny
- wino czerwone, wytrawne – 100 ml
- cukier – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kapusta:
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć przez minutę, a następnie dodać kapustę. Posolić i smażyć na średnim ogniu, aż kapusta będzie lekko przyrumieniona. Podlać ją wodą (ok. 100 ml), dodać szczyptę pieprzu oraz łyżkę octu winnego i dusić do miękkości. W razie potrzeby dodać więcej wody w czasie duszenia.
Sos:
Do rondelka dodać cukier, rozpuścić i delikatnie skarmelizować. Dodać żurawinę i podlać winem. Dusić przez ok. 10 minut, aż żurawina zacznie się rozpadać. Dokładnie rozgnieść owoce widelcem do uzyskania gęstego sosu.
Kaczka:
Pierś umyć, osuszyć. Naciąć skórę w kratkę, tak aby nie naruszyć nożem mięsa. Natrzeć solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Rozgrzać patelnię i umieścić pierś naciętą skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut, obrócić i smażyć kolejne 6 minut. Usmażoną pierś przełożyć na deskę na kilka minut.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!