Wracamy do zaczarowanego świata baśni i legend, jaki przedstawia serial telewizyjny “Once Upon a Time”! Ten niesamowity zlepek klasycznych baśni ulokowanych w amerykańskiej popkulturze oferuje liczne kulinarne odkrycia. Tym razem klątwa Złej Królowej znów przeniosła nas do Zaczarowanego Lasu, dlatego postanowiliśmy odtworzyć dla Was apetyczny wypiek ofiarowany Złej Królowej z okazji jej urodzin. Nawet złowieszcza władczyni przyznała, że smakołyk jest faktycznie wyborny! Zachęceni pozytywną opinią Złej Królowej, postanowiliśmy zdradzić Wam recepturę na tę przepyszną tarte z borówkami. Możecie być spokojni – smakołyk jest już przetestowany przez naszą redakcję i nie jest toksyczny ani szkodliwy dla przeciętnego mieszkańca Zaczarowanego Lasu.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 220 g schłodzonego masła
- 5 łyżek cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól oraz cukier. Zmiksować mikserem do momentu powstania drobnych okruchów ciasta, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody, wyrobić jeszcze przez chwilę do powstania jednolitej masy, uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto rozwinąć z folii, 3/5 ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Rozwałkowany placek ułożyć w formie, uformować brzegi i podziurkować widelcem.
- Spód podpiec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Mascarpone wymieszać ze startą skórką z połowy cytryny oraz cukrem pudrem.
- Wyjąć podpieczony spód, rozsmarować na nim mascarpone, rozłożyć równomiernie na masie umyte borówki.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić z nich paski. Ułożyć je na borówkach, przeplatając.
- Piec w piekarniku 30 minut do lekkiego zrumienienia ciasta (opcja góra-dół).
- Wyjąć z piekarnika i schłodzić.