ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN

HOBBIT, CZYLI TAM I Z POWROTEM – PLACEK Z KMINKIEM

„WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH

Fantastycznie - recenzje

BESTIARIUSZ SŁOWIAŃSKI, CZYLI O NIEZNANYCH BIZIACH, KADUKACH I SAMOJADKACH

 

Minęło trochę czasu od premiery książki „Bestiariusz słowiański, rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach” autorstwa Pawła Zycha i Witolda Vargasa, od wydawnictwa BOSZ. Dziś mamy przyjemność zaprezentować Wam drugą cześć tego niezwykłego woluminu. Pierwszy tom „Bestiariusza” jest swoistym wstępem do niesamowitego świata poczwar i duchów nawiedzających naszych przodków, obfitował on w masę szkarad czy poczwar. Tom drugi jest natomiast istotnym rozwinięciem tego tematu, wierzchołkiem gargantuicznej góry lodowej, skrywającej się pod powierzchnią znanej nam „normalności”… teraz mamy sposobność, by poznać zupełnie nowych „kuzynów” tej niezwykłej familii…

 

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

GWIEZDNE WOJNY – TIINGILAR

 

Czy jesteście już przygotowani na film „Łotr 1. Gwiezdne wojny – historie”? Czy wasze blastery i miecze świetlne są załadowane? Czy wasze plastoidowe pancerze są w pełni sprawne? Skoro tak, to czy pomyśleliście o tym, by odpowiednio zjeść przed tą nową i nieznaną przygodą?

Czytaj dalej

Inne

FANTASTYCZNE PREZENTY #1

 

 

Jeśli nadal nie znaleźliście odpowiednich prezentów dla swoich najbliższych, to nadciągamy
z pomocą! Oto lista kilku naszych, „fantastycznych” pomysłów
. 🙂

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

Wiedźmin. Sezon burz – boczek wieprzowy w piwie podany z glazurowanymi śliwkami.

 

Każdy, kto zawędruje do portowego miasta Kerack, wiedziony ciekawością i chęcią zażycia odrobiny przyjemności odnajdzie tam m.in.  kupieckie i bankierskie wille, przy narożnikach tłocznych uliczek lśnią dumnie szewskie i krawieckie witryny, a na nadbrzeżnych tarasach, swymi rajskimi aromatami kuszą gustowne karczmy i oberże. Jedna z nich cieszy się bardzo dobrą sławą! Austeria, zwana „Natura Rerum”, słynie ze swego gustownego wystroju, wykwintnego menu i zawartych w nim bajecznych cen. Opiekun i właściciel przybytku, Febus Ravenga, potrafi zadbać o najwybredniejsze podniebienia i najpełniejsze sakiewki…

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć – strudel Queenie

 

Seans filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” był dla nas sporym przeżyciem, zwłaszcza pościg po Nowym Jorku za zagubionymi stworzeniami, z uroczym i złotolubnym Niuchaczem na czele! 🙂  Jednakże, w pewnym momencie naszą uwagę przykuł wspaniale wyglądający strudel, który Queenie przygotowała dla swoich gości…

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

Osobliwy dom Pani Peregrine – pudding czekoladowy

 

Mamy dziś dla was przepis inspirowany książką oraz filmem, który nie tak dawno temu miał swoją premierę. Mowa oczywiście o ekranizacji książki Ransoma Riggsa, w reżyserii Tima Burtona, czyli „Osobliwy dom Pani Peregrine”. Cudowny i fantastyczny świat niesie ze sobą również kulinarne inspiracje. W książce możemy znaleźć choćby wzmiankę o czekoladowym puddingu. My chcieliśmy odrobinę przełamać tę klasyczną recepturę czekoladowej słodkości i dodaliśmy do listy składników marchew!

Czytaj dalej

Inne

Co obejrzeć w Halloween?

 

Jeżeli chcecie w jakiś sposób poczuć odrobinę tajemniczej aury Halloween, a nie koniecznie spodobały wam się propozycje maratonów grozy w multipleksach, to przygotowaliśmy dla was kilka filmowych propozycji. Wybierzcie coś dla siebie i siadajcie do seansu. Wesołego Halloween!

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

Sabrina, nastoletnia czarownica – ciasto dyniowe na Halloween

 

Wielkimi krokami zbliża się do nas Halloween. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalny przepis. Tym razem z inspiracją przybyła nam Sabrina, bohaterka kultowego serialu stacji ABC – „Sabrina, nastoletnia czarownica”. Panna Spellman dowiaduje się pewnego dnia, że nie jest przeciętną nastolatką, a półczarownicą z całkiem okazałym rodowodem. Od tej pory codzienność Sabriny zmienia się nie do poznania. Przez rodzinną rezydencje Spellman’ów przewijają się hordy podejrzanych osobników, w szafie czają się ghule i mumie, a po korytarzach śmigają świetliki zaklęć i klątw. W tej szalonej podróży przez nastoletnie życie towarzyszą jej dwie ciotki oraz czarny mówiący kot, o imieniu Salem, który większość dnia spędza na pielęgnowaniu swoich dwóch największych pasji – jedzenia i chęci zapanowania nad światem.

 

Przepis, który dla Was przygotowaliśmy to niezwykłe i doskonale pasujące do klimatu Halloween ciasto dyniowe z bitą śmietaną. Nie musicie znać do tego arkan wysokiej magii, wystarczy nasza receptura. Wyczarujcie razem z nami przepyszne Halloween’owe ciasto dyniowe!

Czytaj dalej

Fantastyka od kuchni

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitura malinowa

 

 

Hobbici znani są ze swej niezwykłej gościnności i ogromnego zamiłowania do wszelkiej maści smakołyków. Kiedy nieznajomy staje w ich drzwiach, hobbici zawsze starają się ich należycie przyjąć. Niezależnie od tego, czy gościem jest wysoki czarodziej o imieniu Gandalf, czy może drużyna hałaśliwych i żarłocznych krasnoludów. Dziś chcielibyśmy zabrać was właśnie do ojczyzny tych niewielkich ciałem lecz silnych duchem mieszkańców Śródziemia. A konkretniej, zabrać was do ich pękających w szwach spiżarni. Znaleźć tam można różne przysmaki, którymi raczyli się znani i lubiani przez nas bohaterowie. Niedawno prezentowaliśmy przepis na pyszny placek z kminkiem. Dziś zapraszamy was do skosztowania maślanych bułeczek podanych razem z konfiturą malinową. Smacznego!

Czytaj dalej

Fantastycznie - recenzje

Tolkien. Biografia – Carpenter Humphrey

 

Choć sam Tolkien nie był wielkim miłośnikiem książek biograficznych, to zdawał sobie sprawę, że pewnego dnia pojawi się publikacja skupiająca się na jego losach. Jedna z takich książek została napisana przez Humphreya Carpentera, który nadał szczególny charakter swojemu dziełu. Lekturę podzielono na poszczególne etapy życia Tolkiena, w które zręcznie wplatane są fragmenty jego korespondencji i dzienników. Dzięki takim dodatkom utwór staje się jeszcze bardziej atrakcyjny dla czytelnika. Podziękowania należą się w szczególności rodzinie Tolkienów, którzy brali aktywny udział w procesie twórczym i udostępnili Carpenterowi materiały w formie listów, dzienników ojca i całej masy różnych notatek.

Czytaj dalej