





Składniki:
-
4 średniej wielkości ziemniaki
-
50 g wędzonego surowego boczku
-
400 g świeżych kurek
-
2 średniej wielkości cebule lub jedna duża + dodatkowo połówka cebuli do sporządzenia wywaru z kurek
-
200 ml zakwasu żurowego
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
100 ml śmietany kremowej 30%
-
sól
-
pieprz
Składniki potrzebne na wykonanie zakwasu:
-
7 łyżek mąki żytniej
-
500 ml ciepłej wody
-
1 kromka razowego chleba
-
1 ząbek czosnku
Przepis – zakwas:
Do słoika wsypujemy mąkę, wkładamy kromkę chleba i rozgnieciony ząbek czosnku. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy.
Przykrywamy ściereczką bądź gazą. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około 3-4 dni. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy.
Przepis – zalewajka:
1) Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę.
2) Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka razem z połówką cebuli, wrzucamy łyżkę soli, zalewamy wrzącą wodą
i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie odcedzamy grzyby łyżką cedzakową, kroimy, a wywar pozostawiamy.
3) Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Wrzucamy do niego pokrojoną w pół talarki cebulę i smażymy do
momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy 2 min. Na końcu wrzucamy ziemniaki, mieszamy.
4) Zalewamy całość wywarem grzybnym, w razie konieczności można dodać odrobinę przegotowanej wody, dolewamy zakwas.
5) Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
6) Na koniec zabielamy zalewajkę śmietanką. Całość jest już gotowa, jednak najlepsza będzie ona po kilku godzinach, a nawet
następnego dnia!
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!
Podobne
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. // Ta strona używa ciasteczek - po to, żeby Ci się z niej milej i łatwiej korzystało. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale jeśli masz, to zawsze możesz się wycofać. Accept Read More Privacy & Cookies Policy