Czas płynie, a „Wiedźmin” nie przestaje nas inspirować. Tym razem zajrzeliśmy do „Domu ze szkła”. Wczytując się w opowieść myśliwego o jego żonie, Marcie, postanowiliśmy stworzyć przepis na wyśmienity bigos na śliwkach. Wszystkich zainteresowanych tym, ustrojonym w kwiaty, śliwkowo-grzybowym specjałem zapraszamy do zapoznania się z przepisem!






Składniki:
-
150g suszonych śliwek
-
3 łyżki powideł śliwkowych
-
50 g suszonych grzybów (np.borowiki)
-
1 mała główka białej kapusty
-
500 g kiszonej kapusty
-
400 g mięsa gulaszowego
-
2 kiełbaski śląskie
-
2 duże cebule
-
2 łyżki masła
-
Puszka pomidorów
-
2 łyżki masła
-
6 listków laurowych
-
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
-
50 ml whiskey
-
200 ml wina (półsłodkie czerwone)
-
4 szklanki wody
-
Sól
-
Pieprz
Sposób przygotowania:
-
Grzyby namoczyć w wodzie, śliwki posiekać i zalać winem i whiskey.
-
Mięso obsmażyć na patelni na złoty kolor (uprzednio doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką słodką).
-
Do garnka z usmażonym mięsem dolać dwie szklanki wody wraz z sosem sojowym. Zagotować, a następnie dodać białą kapustę, gotować pod przykryciem przez kilka minut.
-
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulkę z oliwą i masłem, dodać pomidory, chwilę podsmażać. Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, obsmażać kilka minut i doprawić do smaku.
-
Zawartość patelni umieścić w garnku, dodać 3 łyżki powideł oraz suszone śliwki z alkoholem i grzyby, następnie gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Należy pamiętać o mieszaniu, gdyż bigos może się przypalać.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!
Podobne
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. // Ta strona używa ciasteczek - po to, żeby Ci się z niej milej i łatwiej korzystało. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale jeśli masz, to zawsze możesz się wycofać. Accept Read More Privacy & Cookies Policy