Najnowszy dodatek „Krew i Wino” to nie tylko piękne, prowansalsko-toskańskie plenery i nowy krwiolubny antagonista – to także nowa i ciekawa przygoda kulinarna! Dla tych, których brzuchy mają dość veleńskiej czy novigradzkiej kuchni mamy przepyszną propozycję. Dwa szybkie przepisy: bagietka z pastą rybną i tosty ziołowe – w sam raz, by schować je do swoich juków i wyruszyć na szlak!









Przepis na tosty ziołowe
Potrzebne składniki:
-
10 kromek chleba tostowego (można również użyć innego pieczywa, np. chleba żytniego na zakwasie)
-
Pół szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
-
4 garście świeżego oregano*
-
3 garście świeżej bazylii*
-
3 garście natki pietruszki*
-
5 ząbków czosnku
-
Sól, pieprz
*świeże zioła z powodzeniem zastąpić można ich suszoną wersją
Wykonanie:
-
W moździerzu ucieramy zioła z czosnkiem, następnie zalewamy olejem i mieszamy (zioła można również posiekać nożem). Odstawiamy mieszankę na kilka minut.
-
Tosty kroimy na pół (aby powstały trójkąty), obtaczamy w mieszance i smażymy na złoty kolor na patelni grillowej, bądź też pieczemy przez 8 minut w 130 stopniach w piekarniku. W przypadku wyboru drugiej opcji należy stale kontrolować stopień zarumienienia chleba.
-
Gotowe tosty podajemy z tartym parmezanem, obsypane świeżymi ziołami.
Przepis na pastę z tuńczyka
Potrzebne składniki:
-
1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym / wodzie / sosie własnym
-
2 jajka kurze
-
½ cebuli
-
2 łyżki majonezu
-
Pół pęczka drobnego szczypiorku
-
Sól, pieprz
Wykonanie:
-
Jajka gotujemy na twardo.
-
Tuńczyka odsączamy, wykładamy z puszki do miski, następnie rozgniatamy widelcem.
-
Dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, majonez, następnie mieszamy.
-
Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pasty. Całość mieszamy i posypujemy obficie szczypiorkiem. Podajemy z gorącą bagietką.
POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!
Podobne
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. // Ta strona używa ciasteczek - po to, żeby Ci się z niej milej i łatwiej korzystało. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale jeśli masz, to zawsze możesz się wycofać. Accept Read More Privacy & Cookies Policy